Lundebydrakten

Lundebydrakten er komponert av kunstmaler Alf Lundeby (1870-1961), fra Tøråsen i Våler i Solør. Drakten var ferdig komponert i år 1932, og han ga den første til ei venninne på hennes 50-års dag. Alf Lundeby bodde på denne tiden i Lillehammer, og derfor har også drakten fått tilknytning til Oppland fylke.

Festdrakten finnes i svart, blått og hvitt klede. Drakten har broderier i vakre fargekombinasjoner, og en enkel draktfasong med påsydd, foldelagt skjørt.

Ytterplagget er ei kort jakke med vide ermer i samme stoff som drakten. Den lukkes foran med fire tinnhekter. Jakka har ingen broderier. Skjorta er ei enkel bomullskjorte med nupereller på kraven og mansjettene. Til den hvite drakten brukes ei ecrüfarget skjorte i natursilke, med nupereller i samme farge. En liten hette uten hakebånd, men med broderier, er hodeplagget som hører til Lundebydrakten.

Veska er brodert med samme broderier som drakten, og har forsølvet veskelås. Det brukes to søljer til drakten, samt mansjettknapper og ørepynt. Både bunadsølv og veskelås, er norskprodusert sølvsmedskunst. Råmaterialene er av beste nordiske kvalitet. Vi fører også stølebelter og støler til Lundebydrakten.

Liker du å brodere selv? Vi forhandler påtegnede materialer med garn.

Les også: Nå kan du leie brudekrona Maria

En liten hette uten hakebånd, men med broderier, er hodeplagget som hører til Lundebydrakten. Foto: Nina Noreen.
Liker du å brodere selv? Vi forhandler påtegnede materialer med garn.