Solør-Odal kvinnebunadSolør-Odal mannsbunadHistorien bak Solør-Odal-bunaden

Mannsbunad fra Solør-Odal

Bunaden ble utarbeidet i slutten av 1950-årene av bl.a. Klara Semb. Mønsteret er kopiert etter ei knebukse og ei trøye fra Solør, som i dag er på Norsk Folkemuseum. Mannsbunaden for Solør-Odal har mange fellestrekk med Østerdalsbunaden. Så blir det da også sagt at i gamle dager var det vanskelig å se forskjell på mannfolkene fra Østerdalen og Solør.

Jakka/ knebuksa er i hardstampet svart vadmel. Jakka er dobbeltspent med en rad tinnknapper på hver side mens knebuksa har klaff som knappes opp på linningen med tre knapper. Den har også linning og tinnknapper ved kneet. Vesten er uten krage, i handvevd ullstoff med rødt og sort rutemønster. Slagene er nedbrettet, og den er dobbeltspent med tinnknapper. Skjorta er i hvitt bomullslerret og har broderte trådtunger langs hals- og håndlinninger. Her brukes dobbel halsknapp i sølv med lenker og korsformede løv- og mansjettknapper med inngravert mønster. Lua er ei svart skjoldlue. Hvite, håndstrikkete ullstrømper, fingrede hosebånd i flere farger, og svarte bunadsko hører til. Bunaden tilvirkes og selges kun av Tante Marie. Vi støper alle knapper i sølv mot et tillegg i prisen.

Mannsbunad fra Solør-Odal
Tradisjonelle Solør-Odal-bunader for damer og herrer. Den originale Lundebydrakten fra 1932 med sort, hvitt eller blått klede.

Solør-Odal bunad, bunaden, Lundebydrakten, brokade, bunadsutstyr, Kongsvinger, Solør, Odal, drakter