Lundebydrakten

Kunstmaler Alf Lundeby (1870 -1961) fra Tøråsen i Våler i Solør har komponert denne i samme stil som de fleste drakter fra denne tiden. Den var ferdig komponert i 1932, og han ga den første til sin venninne, på hennes 50-årsdag. Han bodde da i Lillehammer, så mange føler at drakten også har tilknytning til Oppland fylke.Festdrakten finnes i svart, blått og hvitt klede. Den har broderier i vakre fargekombina-sjoner og en enkel draktfasong med påsydd, foldelagt skjørt som gir rom for litt fleksibilitet i kroppsfasong.

Ytterplagget er ei kort jakke med vide ermer i samme stoff som drakten. Den lukkes foran med fire tinnhekter. Jakka skal ikke ha broderier. Skjorta er ei enkel bomullskjorte med nupereller på kraven og mansjet-tene. Til den hvite drakten brukes ei ecrüfarget skjorte i natursilke med nupereller i samme farge. Sølvet til Lunderbydrakten består av tre søljer i ulik størrelse. Det betyr ikke at man skal velge mellom tre søljer på én bunad, men velger to av tre mulige. Veskelås og mansjettknapper hører med, og alt vårt sølv er norskprodusert sølvsmedkunst. Råmaterialet er av beste Nordiske kvalitet. Veska er brodert med samme broderier som drakten og har forsølvet veskelås. En liten hette, uten hakebånd, men med broderier, er hodeplagget til Lundebydrakten.

Lundebydrakten fra 1932
Tradisjonelle Solør-Odal-bunader for damer og herrer. Den originale Lundebydrakten fra 1932 med sort, hvitt eller blått klede.

Solør-Odal bunad, bunaden, Lundebydrakten, brokade, bunadsutstyr, Kongsvinger, Solør, Odal, drakter