Solør-Odal kvinnebunadSolør-Odal mannsbunadHistorien bak Solør-Odal-bunaden

Kvinnebunad fra Solør-Odal

Etter omfattende forskningsarbeide ble Solør-Odal - bunaden for kvinner ferdig rekonstruert og godkjent av daværende “landsnemnda for bunadspørsmål” i 1958. Bunaden tilverkes og selges kun av Tante Marie.

Bunaden er bygd opp rundt et snøreliv fra Solør som skriver seg fra 1700-tallet. Det befinner seg nå på Glomdalsmuseet. Broderiet på skjorta stammer fra ei brudgomskjorte fra samme tids-epoke. For-bildet for den lille rynkelua befinner seg også på Glomdalsmuseet - en luetype som var vanlig i distriktet på den tida. Snørelivet er i blomstret brokade med svart, rødt eller beige liv. Livet har oppsplittede skjøter, som lukkes foran med sølvkjede tredd gjen-nom sølvmaljer. Stakken har valgmuligheter på fire forskjellige farger: Sort, blått, grønt eller rustrødt, med et glatt stykke foran. Skjorta er i lin, med broderte stikninger og trådtagger langs hals- og håndlinninger.

Lua er i svart silke. Den har rynket pull og glatt pannestykke kantet med en hvit blonde langs forkanten. Den har knytebånd som også kan henge løst ned. Som ytterplagg brukes et svart, hjemmevevet ullsjal med frynser. Svarte strømper og bunadsko hører til . Sølvet til Solør Odal bunaden består av sølvmaljer som, sammen med den lange sølvsnora hører med i vesten. Kun èn sølje brukes, og det er utformet mansjettknapper til. Alt etter kopier av gammelt sølv fra distriktet. I senere år har vi laget fingerring og ørepynt. Veska er kommet etter år 2000 og modellen stammer fra en gammel selskapsveske fra Odal, med 1700-talls messinglås, og brokade forstykke med tyll over, samt skinn bakstykke. Vår modell er tilpasset brokaden i vesten. Les mer om tilbehør.

Kvinnebunad fra Solør-Odal

Bildene viser fra venstre:

1. Lua til Solør-Odal bunaden er i svart silke.

2. Snøreliv fra Solør fra 1700-tallet.

3. Veske etter en gammel selskapsveske fra Odal, med 1700-talls messinglås

.
Tradisjonelle Solør-Odal-bunader for damer og herrer. Den originale Lundebydrakten fra 1932 med sort, hvitt eller blått klede.

Solør-Odal bunad, bunaden, Lundebydrakten, brokade, bunadsutstyr, Kongsvinger, Solør, Odal, drakter